TEMBOK BESAR CHINA

Tembok Besar China ini tidak asing bagi seseorang yang suka mengembara. Pastinya, ia adalah salah satu keajaiban dunia.  Tembok Besar China ini melintang dari barat ke timur dengan ujung barat temboknya berpangkal dari Benteng Jiayu di Propinsi Gansu, Tiongkok Barat, sedangkan ujung timurnya terletak di pinggir Sungai Yalu, Propinsi Liaoning Tiongkok Timur Laut, Negara China. Pada zaman China kuno, didirikannya Tembok Besar China adalah untuk membentengi kekuasaan China kuno dari serangan bangsa Mongolia dari arah utara. Disamping itu, tujuan lainnya adalah untuk mengamankan Jalur Sutera, iaitu jalur bisnes utama pada masa itu. Pada zaman kuno, Tembok Besar yang bentuknya berliku-liku serta memanjang menyusuri puncak pergunungan adalah hampir mustahil untuk ditaklukkan oleh musuh, kerana gunung dan lereng yang menjadi dasar tembok adalah terlalu terjal untuk dapat didaki oleh musuh, sehingga tembok ini adalah merupakan sebuah kubu pertahanan yang sangat bagus. Sebagai kubu pertahanan, tembok dibangun dengan menyusuri puncak pegunungan dan topografi yang dilewatinya adalah sangat rumit, seperti melewati gurung pasir, padang rumput, rawa-rawa, dan ini menunjukkan kecerdasan nenek moyang bangsa Tionghoa pada masa itu yang mampu melaksanakan pembangunan Tembok Besar dengan menerapkan struktur yang berbeza-beza sesuai dengan keadaan alam setempat.

Panjang Tembok Besar China ini ialah kira-kira 6,400 km daripada Shanhaiguan sehingga ke Teluk Bohai di sebelah timur yang terletak berhampiran dengan sempadan China dan Manchuria, sehingga Lop Nur di sebelah tenggara wilayah Xinjiang. Pada 2009, satu tinjauan arkaeologi baru menggunakan teknologi termaju melaporkan yang panjang keseluruhan tembok, dengan segala cabangnya, menjangkau 8,851.8 km

Tidak rugi sekiranya berhabis duit simpanan untuk datang ke sini. Melihat keindahan tembok besar China terasa begitu teruja dan membuatkan kita berfikir bagaimana orang zaman itu membinanya. Pastinya ketika kita berada ditembok besar ini akan menggamit seribu kenangan….

Pandangan diwaktu senja di Tembok Besar China yang begitu memukau pandangan yang memandangnya…

Saya pasti, sekiranya anda seorang yang sukakan keindahan pasti tidak akan melepaskan peluang datang kesini untuk menghayati ciptaan ALLAH….Jika pasangan yang baru berkahwin, Sudah pasti,keindahan Tembok Besar China ini menjadi simbolik seindah dan seteguh ikatan rasmi pernikahan yang kita inginkan. Sudah pasti ia akan terus terpahat menjadi suatu kenangan yang paling tidak dapat dilupakan…..

Kami di syaza travel & tours, sedia memberikan dan membantu anda mendapatkan lokasi serta pakej percutian yang hebat. Untuk keterangan lanjut boleh hubungi kami ditalian :   Hq KL : 03-42962019

0 Comments

Leave A Comment

Your email address will not be published.

Kakitangan Syaza Travel & Tours Sedia membantu anda