Bermain ski di Crans Montana, Switzerland

Crans dan Montana yang berada pada ketinggian 4,985 kaki ( 1,494 m), adalah pusat peranginan ski berkembar dan merupakan satu lagi resort ski yang terbesar dan terkenal bertaraf dunia di Switzerland. Crans – Montana didakwa sebagai dataran tinggi yang sentiasa cerah di Valais, menghadap selatan lembah Rhone dengan panorama yang menakjubkan kerana terdapatnya banyak puncak Alps. Bersama-sama dengan Verbier dan St Moritz, ia merupakan destinasi pelancongan antarabangsa serba  mewah dan bergaya dalam kelasnya sendiri.

Crans , yang pembinaan  hotel bermula pada tahun 1912 , terdiri sebahagian besar koloni pangsapuri dan hotel, banyak menggunakan bahan binaan dari gaya separa kayu gunung yang klasik. Montana , berkelompok di sekitar kawasan pantai Lac Grenon, adalah bahagian yang lebih awal dibangunkan , yang dimulakan pada tahun 1892.

Disambungkan  kedua-duanya Crans – Montana, tempat yang lebih rendah sedikit, adalah Aminona , walaupun merupakan resort yang masih baru tetapi pembangunannya telah meningkat dengan cepat. Crans Montana terkenal sebagai syurga para peminat sukan ski dengan gunung-gunung yang sentiasa diliputi salji. Bermain ski mengambil tempat kedua disini selepas acara makan minum oleh penggemar percutian  bergaya  kehidupan sosial mewah, walaupun resort ini mempunyai kelebihan dimana acara ski boleh dilakukan sepanjang tahun di glasier Plaine Morte , yang boleh dilakukan sehingga melebihi  ketinggian 10,000 kaki (3,000 m).

Panduan ke Crans – Montana

Crans -Montana terletak di barat selatan Switzerland, 190 km (120 batu) dari lapangan terbang yang paling dekat Geneva dan 250 km ( 155 batu) dari Zurich . Dari Geneva, masa perjalanan dengan kereta api adalah 3 jam, dari Zurich ia mengambil masa 4 jam 20 minit. Crans – Montana boleh dicapai dengan kereta sama ada dari Sierre ( jalan utama Chermignon ke Crans – Montana atau Mollens ke Crans  -Montana ) atau dari Sion ( jalan utama Lens ke Crans – Montana ). Rangkaian bas ke kampung-kampung di antara Sierre , Montana dan Crans melalui Chermignon atau melalui Mollens . Satu lagi kemungkinan ialah keretapi funikular dari Sierre ke Montana (tempoh 12 minit).

Pendakian ke kemuncak gunung mengambil masa kira-kira satu jam untuk sampai ke hotel yang cukup menarik. Walaubagaimana pun, kami terpaksa menempuh perjalanan yang mendebarkan dimana jalan-jalan yang dilalui dibina di tepi-tepi tebing gunung yang curam berliku-liku.

Sila lihat video yang dirakamkan sepanjang perjalanan pendakian ke Crans Montana dan rasai debaran jalan-jalan yang berliku dengan tebing yang tinggi dan menakutkan.

Pendakian perjalanan yang mendebarkan seakan-akan lenyap bila check-in hotel yang klasik dan cantik. Disajikan dengan masakan ala gunung yang lain dari tempat lain seperti ikan bakar yang diperolehi dari sungai sekitar yang segar, di kemasi dengan sayur-sayuran segar gunung serta buah anggur yang banyak terdapat dikaki gunung. Perhhh sungguh enak sekali, tidak sia-sia perjalanan yang penuh dengan kengerian ini.

0 Comments

Leave A Comment

Your email address will not be published.

Kakitangan Syaza Travel & Tours Sedia membantu anda